Voor wie?
Stel; je bent jong (tussen de 16 en 25 jaar), je hebt een andere culturele achtergrond dan de doorsnee Nederlandse, en je wordt als jongen verliefd op jongens, als meisje op meisjes, of nog ingewikkelder. Of je voelt je een jongen, maar bent een meisje of andersom.

Je ouders zijn helemaal blij met jou als zoon of dochter, weten misschien zelfs al met wie je het beste kunt trouwen, en dat jij je zult gedragen zoals er van je verwacht wordt. En jij, jij houdt van je familie, kunt en wilt niet zonder ze en zult niets doen wat maakt dat je “er niet meer bij hoort”, of erger nog, waardoor jouw familie zich voor jou zal schamen. Seksualiteit is moeilijk bespreekbaar, en “homoseksualiteit” is al helemaal onbespreekbaar, zeker niet als het over jou zelf gaat.

Al je vrienden en vriendinnen kennen elkaar. En hun ouders zijn als het ware familie van de jouwe (en soms ook echt). De schande over jouw familie zou hun schande zijn als ze zouden weten van je gevoelens en verlangens, en al helemaal als ze zouden weten dat het niet bij verlangens blijft...

Je leeft dus met een geheim, komt misschien wel op plekken waarvan je niet wilt dat anderen dat weten, en hebt wellicht vriendschappen met mensen van wie iedereen weet dat ze “anders” zijn.

Je raakt hierdoor in de knel met jezelf, op school, thuis, en in je vriendenkring. Je hele leven lijkt een groot geheim dat niet ontdekt mag worden. Niet alleen omdat je anderen geen pijn wilt doen, of jezelf schaamt, in sommige gevallen ook omdat je eigen veiligheid dan niet langer zeker is.

En er over praten?
Je kijkt wel uit, mensen uit je eigen familie en kennissenkring mogen het niet weten, en leraren of hulpverleners zeggen toch alleen maar dat “je er voor uit moet komen.” Misschien willen ze zelfs wel met je ouders praten!

Veilige Haven Oost is er voor jongens en meiden die zich hierin herkennen. Of in een stukje hiervan. Ook als je je niet veilig voelt of als je iemand kent die niet veilig is of die in de knel zit kun je bij ons terecht, compleet anoniem!
 

 

Wil je contact met de Veilige Haven Oost? 
​Bel dan naar 06 34 000 277 

​Zijn wij op dat moment niet bereikbaar? 
​Dan bellen wij jou zo snel mogelijk terug.